Domácí okurkový sirup
Když už jsem se rozhodla, že si budu doma vyrábět vlastní bubble tea
z domácích surovin, usmyslela jsem si, že do něj taky použiju sirupy
vlastní výroby. Zatím mám jenom zbytek meruňkového, který jsem si připravila
loni v létě a teď jsem se pustila do okurkového. Opravdu, sladký sirup ze
salátové okurky, čtete správně.
POTŘEBUJEME: ½ salátové okurky, 1 velký citron, 0,5 litru horké
převařené vody, 600 g cukru
POSTUP: Okurku oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Citron
nakrájíme na tenké plátky, odřízneme z nich kůru a vyndáme jadýrka. Vše
společně smícháme ve vhodné nádobě a vařečkou rozmačkáme. Zalijeme horkou,
převařenou vodou, přikryjeme a necháme 24 hodin stát při pokojové teplotě.
Druhý den směs přecedíme a
v sítku ze zeleniny vymačkáme vodu. Do získané šťávy přidáme cukr a
pečlivě mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Plníme do vypařených sklenic, které
skladujeme v chladu a temnu.
SERVÍROVÁNÍ: Jako sirup do vody nebo do čaje, nebo jako ozdoba
pohárů a zákusků.
TIP: Sirup neobsahuje takové množství kyseliny citronové, jako se
uvádí v původním receptu, připravujeme ho proto vždy jenom tolik, kolik
spotřebujeme do dvou týdnů.
Komentáře
Okomentovat