Talent na vraždu

Knihy od Agahty Christie miluju. Je sice těžké pak o nich napsat článek tak, abych neprozradila rozuzlení, ale za všechnu tu námahu to stojí. Proto jsem si při poslední návštěvě knihkupectví koupila knihu Talent na vraždu, což pochopitelně není další dílo Královny detektivek, nicméně se zabývá snad nejzáhadnější částí jejího života.

Je prosinec 1926 a spisovatelka trpí manželovou nevěrou. Rozvod je takřka na dosah a vypadá to, že se proti ní spikl celý svět: nejdřív smrt matky, teď tvůrčí krize při psaní dalšího románu a vypadá to, že by se měla stát literární postavou jen proto, aby uchránila svoji rodinu před vyděračem, který po ní vyžaduje jediné: spáchat vraždu. Postupně se dozvídá koho, kde, jak a proč. Bude takového činu schopná, nebo radši obětuje svoji dceru?
Dodnes nikdo neví, co se na konci roku 1926 stalo. Spisovatelka opustila svůj vůz, nechala v něm jen kožich a doklady a na deset dní beze stopy zmizela. Nikdy nepodala vysvětlení – mohlo jít o ztrátu paměti?
Této záhady a několika drobností se chytil novinář a spisovatel Andrew Wilson a předložil čtenářům Talent na vraždu. Dědicové autorčiných práv román sice neschválili, ale co když je alespoň část zápletky pravdivá? Chápu, že zcela určitě nemohou sedět jména, plánovaný způsob činu a spousta dalších detailů; na druhou stranu, kdo si přečetl spisovatelčin Vlastní životopis, odhalí v příběhu podrobnosti z jejího života. A že mozaika možná lže? Musíme přece trochu počítat s autorskou licencí…
Místy jsem při čtení byla v pokušení věřit, že Talent na vraždu napsala skutečná Agatha Christie. Třeba byl založený v jejích poznámkách a Wilson se k němu nějakou náhodou dostal. Vím samozřejmě, že je to naprostý nesmysl, způsob vyprávění mi však v ledasčem připomněl originální díla lady Agathy. Už jen tím, jak si Andrew Wilson se čtenářem hraje. Hned na prvních stránkách mu představí vraha a hlavní aktéry smrtelné hry, nezatajuje mu žádnou stopu… Člověk si stejně vybere tu nejnereálnější teorii, a pak se nestačí divit, když dojde k naprosto nečekanému zvratu. Přitom do sebe všechno tak dokonale zapadá!
Neméně zajímavý je i způsob střídání perspektiv. Část knihy vypráví Agatha Christie sama, několik dalších kapitol se Wilson rozhodl napsat v er-formě z pohledu jejích nejbližších, očitých svědků a vyšetřovatelů.

Boj se zákeřným vyděračem právě začíná a vy se můžete stát jeho součástí. Na čí stranu se postavíte? A co když je pachatel zároveň obětí? Existuje vůbec nějaká spravedlnost? A co se tehdy opravdu stalo?

Komentáře

Oblíbené příspěvky