Ukaž, co děláš!/Show What You're Doing!

IMG_20170828_192152~2Poslední dobou jsem si oblíbila knihy o seberozvoji a motivaci, kterým jsem se vždy vyhýbala a dokonce ji pohrdala. Podle titulů, které jsem si pořídila, bych už pro své okolí měla být zajímavá a teď bych měla umět sdílet své pracovní postupy a kreativní myšlenky, předcházející moji tvorbě.


Recently, I have liked books about self-development and motivation, which I have always avoided and even despised. According to the title I made, I should be interesting for my surroundings and now I should be able to share my work practices and the creative ideas that preceded my creation.


To totiž slibuje Austin Kleon ve své knize Ukaž, co děláš! Potěšující faktem je, že bere na milost moderní online technologie jako nástroj ke sdílení nápadů. Narodil od jiných autorů vidí výhodu právě v možnosti zveřejnit kdykoli cokoli a komunikovat s ostatními "kolegy" o aktuálních událostech v daném oboru.


That's what Austin Kleon promises in his book Show what you're doing! The delightful fact is that it takes the grace of modern online technology as a tool for sharing ideas. Born from other authors, he sees the advantage of being able to publish anything at any time and communicate with other "colleagues" about current events in the field.






Příručka je sestavena ve stejném stylu jako Jak být zajímavý?. Neobsahuje sice tolik graf, doplňujících rady a tipy, a přitáhne pozornost autorskými fotografiemi, které tentokrát poznatky doplňují na umělecké úrovni.


The manual is built in the same style as How to Be Interesting ?. It does not contain so many graphs, complementary hints and tips, and attracts attention with the author's photographs, which this time complement the knowledge at the artistic level.






Máte pocit, že umění nemá v motivační knize co dělat? Tak to se pletete! Autor se v textu zaměřuje především na kreativní a umělecké profese, které málokdy najdou pochopení u většinové společnosti. Velká část rád se ale dá přetaktování do doporučení pro každého a v nejhorším případě je možné nevhodné části ignorovat.


Do you feel that art has nothing to do in the motivation book? Come on! The author focuses primarily on creative and artistic professions, which rarely find understanding in the majority society. But much of the gadgets can be overclocked into recommendations for everyone and in the worst case it is possible to ignore inappropriate parts.






Zdaleka ne každé doporučení je autorův originální poznatek. Některé jsou obecně známé a platné, ale podává je ve zjednodušené, snadno pochopitelné formě. Jejich užitečnost navíc dokládá vlastními zkušenostmi a neváhá ani varovat před jejich nadměrným využíváním, kterým ztrácejí na efektivitě.


Not every recommendation is the author's original insight. Some are generally known and valid, but they are presented in a simplified, easy-to-understand form. Moreover, their usefulness is evidenced by their own experience and does not hesitate to warn them of their excessive use of which they lose efficiency.






Celkově mi kniha přijde poměrně užitečná. Místy ji spíš ocení čtenáři, kteří nevědí co se svým životem, ale každého donutí přestat sedět a něco začít dělat.


Overall, the book will be quite useful. It will rather be appreciated by readers who do not know what to do with their lives, but they make everybody stop sitting and start doing something.

Komentáře

Oblíbené příspěvky