Amadeus

IMG_20170828_192152~2Nevím, jak vám, ale mě přijde celkem zvrácené číst divadelní hry v podobě dramat (ve smyslu scénář). A možná to je taky důvod, proč po nich občas sáhnu a vychutnám si dílo, aniž by mě ovlivňovalo zpracování kulis a kostýmů. Postupem času jsem jich přečetla už několik desítek a pořád se jich nemůžu nabažit.

I do not know how to do you, but I am quite perverse to read drama plays in the form of dramas (in the sense of the script). And maybe that's the reason why I sometimes get back to them and enjoy the work without influencing the workings of costumes and costumes. Over time, I've read a few tens and I can not get enough of them.


O to větší radost jsem měla, když jsem v divadelní edici objevila Amadea od Petera Schaffera, dílo, podle kterého vznikl stejnojmenný film v režii Miloše Formana, patřícího mezi moje nejoblíbenější snímky. Byla jsem zvědavá, jestli se díla něčím odlišují, nebo jsou naprosto shodná.

I was more pleased to discover Amadeus by Peter Schaffer in the theatrical release, a work that produced a same-legged film directed by Milos Forman, one of my favorite shots. I was curious to see if something is different or totally identical.





Už od první stránky jsem měla pocit, že z dramatu film vzniknout nemohl. Čím film začíná, tím drama končí, děj se víc orientoval na Amadeova soka Salieriho, který všemi událostmi provázel a dokonce ani Amadeus a jeho žena nepůsobili tak, jak je ze snímku znám. Zatímco ve filmové podobě je Mozart ztřeštěný a bezprostřední, zatímco se ho manželka snaží udržet aspoň nepatrně v běžných normách, v divadelní hře jsou ztřeštění oba. A to nemluvím ani o spoustě němých rolí, které jsou sice pro děj zásadní, ale z pohledu diváka by se staly pouhým křovím.

From the first page I felt that the film could not have come from the drama. As the film begins, the drama ends, the story is more focused on Amadeus sally Salieri, who accompanied all the events, and even Amadeus and his wife did not act as they were known. While in the film, Mozart is cranky and immediate, while his wife tries to keep at least a bit in common standards, in the play they are both ashamed. And I'm not even talking about a lot of silent roles that are crucial to the story, but from the perspective of the viewer they would become mere bushings.





Obě verze jsou naprosto neporovnatelné. Vlastně se ani nedivím, že v doslovu byla poznám, že po uvedení formanova filmu se v Čechách Amadeus prakticky přestal v divadlech hrát. Nikdo si netroufl na srovnání s oscarovým filmem...

Both versions are totally incomparable. Actually, I am not surprised to know in literally that after the introduction of Forman's film Amadeus in Bohemia practically stopped playing in theaters. No one dared to compare to an Oscar movie ...

Komentáře

Oblíbené příspěvky