Višňové rychlokvašky
Doba okurek je tady a nastal čas s nimi nĕco podniknout. Nechce se vám zavářet, ale stejnĕ toužíte po domácí kyselé okurce? Zkuste stejnĕ jako já višňové rychlokvašky!
Ve vhodné nádobĕ si připravíme lák. Na cca 3litrolovou lahev použijeme cca 60g soli, 100 ml octa a 1,5 l převeřené vody. Ještĕ teplým nálevem okurky zalijeme. Celý obsah nádoby musí být pod vodou, aby se nezačal kazit nebo plesnivĕt. Láhev přikryjeme mikrotenovým sáčkem, který zagumičkujeme a necháme na svĕtlém, teplém místĕ 5 dní kvasit. Pozor! Lák může utéci, proto pod sklenici umístíme hluboký talíř.
Po cca 5 dnech se lák mléčnĕ zakalí a rychlokvašky jsou hotové. Můžeme je jíst syrové, nebo použít v receptech, vyžadujících kyselé okurky.
- POTŘEBUJEME: Přerostlé okurky, kopr, 1 višňový list, 2 vinné listy, kopr, 7 kuliček černého pepře, 5 stroužků česneku, ocet, vodu, sůl
- POSTUP: Na dno velké sklenice/džbánku umístíme 1 vinný list, 1 višňový list, nĕkolik stroužků česneku a pár kuliček pepře. Okurky probodáme vidličnou, můžeme je překrojit napůl a natĕsno je klademe do sklenice. Když máme cca 1/2 nádoby zaplnĕné okurkami, přidáme kopr a zbývající česnek a pepř. Doplníme okurkami, dokud nedosáhneme přibližnĕ 2 cm pod okraj nádoby a přiklopíme posledním vinným listem.
Ve vhodné nádobĕ si připravíme lák. Na cca 3litrolovou lahev použijeme cca 60g soli, 100 ml octa a 1,5 l převeřené vody. Ještĕ teplým nálevem okurky zalijeme. Celý obsah nádoby musí být pod vodou, aby se nezačal kazit nebo plesnivĕt. Láhev přikryjeme mikrotenovým sáčkem, který zagumičkujeme a necháme na svĕtlém, teplém místĕ 5 dní kvasit. Pozor! Lák může utéci, proto pod sklenici umístíme hluboký talíř.
Po cca 5 dnech se lák mléčnĕ zakalí a rychlokvašky jsou hotové. Můžeme je jíst syrové, nebo použít v receptech, vyžadujících kyselé okurky.
Komentáře
Okomentovat