Višňové rychlokvašky

_DSC4554 (2)Doba okurek je tady a nastal čas s nimi nĕco podniknout. Nechce se vám zavářet, ale stejnĕ toužíte po domácí kyselé okurce? Zkuste stejnĕ jako já višňové rychlokvašky!

 

  • POTŘEBUJEME: Přerostlé okurky, kopr, 1 višňový list, 2 vinné listy, kopr, 7 kuliček černého pepře, 5 stroužků česneku, ocet, vodu, sůl

  • POSTUP: Na dno velké sklenice/džbánku umístíme 1 vinný list, 1 višňový list, nĕkolik stroužků česneku a pár kuliček pepře. Okurky probodáme vidličnou, můžeme je překrojit napůl a natĕsno je klademe do sklenice. Když máme cca 1/2 nádoby zaplnĕné okurkami, přidáme kopr a zbývající česnek a pepř. Doplníme okurkami, dokud nedosáhneme přibližnĕ 2 cm pod okraj nádoby a přiklopíme posledním vinným listem.


Ve vhodné nádobĕ si připravíme lák. Na cca 3litrolovou lahev použijeme cca 60g soli, 100 ml octa a 1,5 l převeřené vody. Ještĕ teplým nálevem okurky zalijeme. Celý obsah nádoby musí být pod vodou, aby se nezačal kazit nebo plesnivĕt. Láhev přikryjeme mikrotenovým sáčkem, který zagumičkujeme a necháme na svĕtlém, teplém místĕ 5 dní kvasit. Pozor! Lák může utéci, proto pod sklenici umístíme hluboký talíř.

Po cca 5 dnech se lák mléčnĕ zakalí a rychlokvašky jsou hotové. Můžeme je jíst syrové, nebo použít v receptech, vyžadujících kyselé okurky.

Komentáře

Oblíbené příspěvky