Stepfordské paničky

 _DSC4554 (2)Ačkoli je asi známĕjší stejnojmenná filmová verze, nikdy jsem ji nevidĕla a ke knižní předloze jsem se dostala náhodou, když jsem ji objevila mezi knihami, které nĕkdo nechtĕl. Nové  přírůstky do knihovny si vybírám co nejpečlivĕji, ménĕ kvalitní díla po přečtení nosím do antikvariátu, ale tehdy jsem domů s vypĕtím všech sil táhla nákupní tašku nacpanou k prasknutí a nechápala jsem, jak nĕkdo může vyhodit takové skvosty. Aspoň že je dal volnĕ k rozebrání. I když, pravda, Stepfordské paničky nepatří k takovým skvostům jako je Shakespeare, nebo Hrabal, ale ke klasice se smĕle zařadit mohou.


Příbĕh je vlastnĕ křišťálovĕ průzračný. Do malého Stepfordu se přistĕhuje mladý pár a hlavní hrdinka se pokouší seznámit se zdejšími obyvatelkami. Všechny jsou tak spořádané! Starají se jen o rodinu a domácnost, ideální hospodyňky, ale jinak bez jakéhokoli zájmu. Nemají čas posedĕt s přítelkynĕmi a poklábosit nad kávou, vedou příkladný život... až to působí víc než nenormálnĕ.


Má taková zmĕna snad postihnout i Joannu? A nebylo by potom lepší odstĕhovat se dřív, než bude pozdĕ? Ze stránek knihy, vydané skoro před půl stoletím, na čtenáře padá neurčitá tíseň. Co se to ve Stepfordu dĕje? Jak je možné, že to postihuje pouze ženy? Joanna se snaží získat odpovĕdi dřív, než se stane další obĕtí a moc dobře si uvĕdomuje, jak se její čas krátí. Dokonce manželovi připadá jako blázen, ale ví, že je na správné stopĕ a nemíní z ní uhnout, dokud nebude mít naprostou jistotu.


Ira Levin v příbĕhu uvádí do pohybu mocné soukolí schopné rozdrtit odporujícího jedince. Popisuje spiknutí zamĕřené proti všem a nikomu konkrétnímu zároveň, plné podivnĕ uklidňující nevybíravosti. V žádném případĕ z nĕj není úniku a vůbec nejdĕsivĕjší moment přichází, když si čtenář uvĕdomí, že čerpá z nejzákladnĕjších lidských potřeb...


Ještĕ štĕstí, že je to jenom vymyšlený příbĕh. Snad...!


 

Komentáře

Oblíbené příspěvky