Podzimní šaty

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZaVp9HBJSCk]


 Taky máte rádi batiku, ale myslíte si, že se hodí jenom na léto? Že je moc divoká, a proto se nehodí do práce, nebo do školy, kam je potřeba se oblékat ponĕkud elegantnĕji? Omyl! Inspirujte se mým výtvorem...



Na batikované šaty s podzimním vzorem budeme potřebovat dlouhé bavlnĕné černé šaty, Savo ve spreji proti plísni (to mi dopuručili v drogrii, ale odbarvovat asi budou všechny), konturky na textil ve vhodné barvĕ (mám bronzovou), špejli, nádobku na Savo a nĕkolik listů stromů (čím menší, tím lépe vypadá konečný výsledek). Hodit se vám budou i papírové kapesníčky a pokud máte na chlor alergii, chraňte si ruce rukavicemi.


Postup je víc než jednoduchý: listy položíte na šaty a lehce přestříkáte savem. Chvíli necháte působit, pak listy oťupkáte kapesníčkem, aby z nich Savo nekapalo a opatrnĕ je z šatů sundáte. postup opakujete ještĕ nĕkolikrát. Místa, na kterých ležely listy, budou černá, okolí se odbarví. Stejným způsobem pracujete na obou stranách šatů, dovnitř je dobré dát kus kartonu, aby se neodbarvila místa, která nechcete.


Když Savo pořádnĕ uschne, konturkami vykreslíte stonky listů. Z vlatsní zkušenosti vím, že vĕtšinou schne hodnĕ dlouho, pracujeme proto nejdřív na přední a po úplném zaschnutí na zadní stranĕ šatů. Konturka by se jinak rozmazala a pokazila výsledný efekt. Jakmile barva uschne, do malé nádobky si nastříkejte trochu Sava a namáčejte v nĕm ostrý konec špejle, jako by byla štĕtec. Tou pak dokreslíte žilky do listů, aby vypadaly co nejrealističtĕji.


Teď už jen stačí šaty přemáchnout v čisté vodĕ a následnĕ barvy ustálit v mírnĕ octovém nálevu. POZOR! Nĕkteré konturky je potřeba ustálit zažehlením. Přečtĕte si návod na jejich použití a výrobu šatů mu přizpůsobte, abyste dosáhli kýženého výsledku!

Komentáře

Oblíbené příspěvky