Reset

Málokdy se stane, že bych dobrovolně sáhla po sci-fi a ještě větší zvláštností je, že jsem si vybrala tak staré, jako je Reset od Amy Tintery. Jako e-kniha totiž vyšlo už v roce 2013.

Svět ohrožuje choroba. Lidé umírají, a když mají „štěstí“, stanou se z nich reseti. Podle toho, jak dlouho jim mezifáze trvala, přicházejí o lidské emoce a city.
Wren je z nich nejhorší.  Probrala se plných 178 minut po smrti. S lidmi má shodnou jen vnější stránku a možná ani tu ne. Reseti jsou bledí, silní a prakticky nezranitelní.  A co je nejhorší, její práce ji baví. Miluje pronásledování zločinců v Austinu a vychutnává si ho.
První díl série nás zavede do centra obývaného resety. Stačí sebemenší pokus o vzpouru a všichni obyvatelé jsou mrtví, vždyť jako bachaři tady pracují (skuteční) lidé, kteří z všehoschopných zabijáků mají panickou hrůzu. I když se to nezdá, mají se tu však reseti mnohem líp, než venku, kde by se je lidé pokoušeli rovnou zabít. Mají aspoň jistou střechu nad hlavou, čisté oblečení a pravidelné jídlo. Jednou za šest týdnů sem přicházejí noví reseti, aby podstoupili výcvik. Jenomže nikdy s žádným nebyl takový problém jako s Callumem Dvaadvacítkou.
Jestli si taky jako já vychutnáváte příběhy, kde vás autor hodí do víru událostí a nechá vás, ať si poradíte, jak chcete, budete spokojení. Až na pár posledních kapitol se příběh odvíjí rychlým tempem, akce střídá akci a přestože se autorka nevyhnula romantice, většinou nijak neodvádí od tématu a podtrhuje apokalyptický ráz knihy.
Naopak v závěrečných kapitolách zvolnila tempo a dala víc prostoru citovějším scénám. Chápu, že příběh musel nějak vyvrcholit, ale tohle? Vážně jsem měla chuť knihu zavřít a závěr si domyslet podle svého, jenomže zbývalo jen pár stránek a doufala jsem v nějaký zvrat na poslední chvíli. Přišel, byť poněkud odfláknutý…

Možná bych čtení série měla ukončit už tady, ale pokud vím, vyšel ještě druhý díl a já přece neodložím neuzavřené vyprávění. Další svazek Rebel) prostě musím sehnat!

Komentáře

Oblíbené příspěvky