Háčkujeme pro nedonošená miminka: čepička

IMG_4064 čapkaNení nic snazšího, než uháčkovat čepičku. Většina háčkařů na nich začínala a teprve, když měla plnou skříń pokrývek hlavy, přešla k obtížnějším kouskům garderoby. Proč tedy nevyužít zbytky jenmých, nekousavých akrylových přízí na oblečky pro miminka v inkubátorech?


Za jedno odpoledne lze kulíšků vyrobit nepočítaně, obvod hlavičky je od 23 do cca 33 cm. Přesné velikosti uvádí tabulka na webu Mámy pro mámy. Pravidlem je pracovat čapku o kousíček delší, k vypočítené délce přidejme cca 2 cm.


Jak zjistit potřebnou velikost? Zvolený obvod hlavy vydlěíme číslem 3,14 a výsledek zaokrouhlíme na celé centimetry. To je průměr základní placky a zároveň přibližná výška celého výrobku.


IMG_4065 čapka 2


Teď už stačí jenom háček na vlnu č. 3 nebo 3,5, nůžky a jehla na vlnu a můžeme se začít vyrábět. Nejobyčejnější čepička se pracuje takto:


5 ŘO spojíme PO do kruhu


1.kř.: 10DS do kruhu


2.kř.: každý DS př. ř. rozháčkovat => 20DS


3.kř.: každý 2.DS př. ř. rozháčkovat => 30DS


4.kř.: každý 3.DS př. ř. rozháčkovat => 40DS


Atd. stále logicky přidáváme 10 DS, dokud nedosáhneme vypočítaného průměru. Kolečko se nesmí nikde vlnit, ani stahovat do "mističky". Dále už pracujeme rovně dolů, bez jakéhokoli přidávání, jen obyčejnými dlouhými sloupky až do potřebné délky. Okraj můžeme ještě ozdobit drobným lemem.


Použité zkratky: 


ŘO = řetízkové oko


DS = dlouhý sloupek


PO = pevné oko


kř. = kruhová řada


př. ř. = předchozí řada


Fantasii se meze nekladou. Vyřádit se můžeme na barevných kombinacích, nebo použít různé vzorečky. Volím však takové, které netlačí.


Zapojit se samozřejmě mohou i pletařky, pro která platí stejná pravidla.

Komentáře

Oblíbené příspěvky