5 knih, které číst v době karantény

Ahoj, dlouho jsem tady na blogu nic nevydala, většinu mých aktivit jste si mohli prohlédnout na Instagramu, ale teď nastal čas ho zase trochu oživit. Přijde mi, že většina společnosti se kvůli koronavirovým prázdninám začíná nudit, takže mě napadlo, že bych vám doporučila 5 knih, kterými se dá zabít nuda... A jdeme na to!






Hoď se do klidu vyšla loni v Mladé frontě. Původně mi připadala jako další z nekonečné řady motivačních knih, kterou sice beze sporu je, ale zároveň si z nich utahuje. Autor všechno převádí na lenochodí podmínky. Jak by se lenochod díval na to, jak žijí lidé? Nedíval, on by se mnohem radši pověsil z větve hlavou dolů a odpočíval. A nemají lenochodi náhodou mnohem lehčí život? Mají! Protože se nestresují hloupostmi. Takže si vezměte příklad z lenochoda, udělejte si pohodlí a relaxujte!




Nejodlehlejší stanice sice patří do série urban fantasy s Peterem Grantem v hlavní roli, z čehož jsem měla pořádný strach, jenže se dá číst jako samostatný příběh. Česky ji v roce 2018 vydalo Argo a do aktuální situace se hodí hlavně díky tomu, že není nijak dlouhá. Příjemné odpoutání od reality, cestování po Londýně a pátrání po strašidelných fenoménech s policajtem ovládajícím magii... Uznávám, že námět vypadá trochu ztřeštěně, ale proč ne? A vůbec nejlepší z celé knihy je bonus v podobě rozhovoru s Benem Aaronovitchem o nápadech na další knihy o magii.




Uznávám, že se nikomu ze školou povinných nebude dobrovolně chtít číst o českých dějinách, ale na samostudium se určitě hodí H.U.S. Ano, zní to neuvěřitelně, je to kniha o Janu Husovi, která ho přibližuje jako člověka naprosto moderním způsobem. Dokážete si ho třeba představit, jak rapuje v Betlémské kapli? Klára Smolíková přišla s trochu kacířským pojetím, jenomže čtení vtáhne do děje (už jenom jako příběh hlavního hrdiny, kterým je žák základky připravující referát o Husovi) a nabízí informace, které jsme se v dějepisu určitě neučili.




Na čtení s malými čtenáři bych s klidem vybrala novinku Vilda a Pidipískové od Roalda Dahla. Česky teď vyšla vůbec poprvé a jako všechny Dahlova díla nabízí ztřeštěný dobrodružný příběh. Malý Vilda je poslušný až moc, ale protože zakázané ovoce chutná nejlíp, uteče do lesa a tam se začnou dít věci! Na stromech bydlí Pidipísci, kteří potřebují pomoc od někoho většího a silnějšího... dokáže Vilda porazit mocnou lesní nestvůru? A jak se mu noví přátelé odvděčí?




Protože ve vynuceném volnu je víc času na kreativitu, milovníci DIY by mohli ocenit inspiraci v podobě Minizahrádek. Pěstovat rostliny se totiž á úplně v čemkoli, stačí k haraburdí přistupovat trochu originálně a popřemýšlet, jestli by se s využitím několika málo drobností nedalo přetvořit v něco užitečného. Ze začátku bohatě stačí osázet pár konzerv a později si třeba troufnete na květinový šuplík...



Četli jste některou z knih? Jaké jste z ní měli dojmy? Budu ráda, když se o ně podělíte v komentářích. Moje nejnovější knihomolské zážitky sledujte na Instagramu.

Komentáře

Oblíbené příspěvky